Title Image
Geschiedenis Weeshuis Sunshine House

HOE HET ALLEMAAL BEGON…

Juanita MacKay hield zich in Zuid-Afrika professioneel bezig met door de overheid gefinancieerde jeugdzorg. Niet goed genoeg  in haar ogen, en startte in 2003 een eigen organisatie: Gezubuso Projects.

Gezubuso Projects was gericht op de opvang van (wees)kinderen die hiv positief zijn, al aids hebben, hun ouders aan aids verloren hebben, te vondeling gelegd zijn, mishandeld of misbruikt zijn. 

Voortvarend zette zij een weeshuis, genaamd Sunshine House, een opleidingscentrum, een crisisopvang en een moestuinencomplex op. Dertig kinderen ving ze op met behulp van lokale Zulu-pleegmoeders.

Juanita was een praktische ondernemer met een heel warm hart voor kinderen - aldus Ella Aberson (aangetrouwde familie in Edam)

Noodbrief vanuit Zuid-Afrika: ‘Help!’

Toen een grote sponsor wegviel stuurde Juanita een noodbrief aan haar familie in Nederland:

Help! We hebben bijna geen eten meer voor de kinderen in Sunshine House en ik ben door mijn creatieve ideeën heen van wat ik allemaal van kool kan maken.

In Edam was de protestantse kerkgemeente direct bereid om de kerstcollecte beschikbaar te stellen en een kerklid beloofde een groot bedrag voor scholing.

De lijn Edam-Pietermaritzburg was gelegd

Deze werd versterkt toen de familie Aberson een jaar later zelf een bezoek bracht aan het weeshuis Sunshine House en Gezubuso Projects. Met eigen ogen zagen ze hoe het geld besteed werd en hoe de liefdevolle zorg van de Zulu-pleegmoeders de kinderen goed deed.

Daar begrepen we dat structurele hulp nodig was

Vanaf die tijd werden sponsorouders gezocht en acties bedacht.

We kregen veel support. Het doel was concreet. En we garandeerden dat elke cent goed aankwam.

Vrouwen voor vrouwen

We zijn met zes vrouwen actief om via donaties, sponsorgelden en acties te zorgen voor een vast maandbedrag en onverwachte, maar noodzakelijke uitgaven zoals matrassen, uniformen en een auto te kunnen financieren. En dat lukt heel behoorlijk, al vraagt het continue aandacht. ‘Het gaat niet vanzelf.’

Acties

Visuele hoogstandjes werden niet geschuwd bij de acties. Een echte ‘tientjesboom’ om bij te dragen aan de kosten voor HIV en Aidsvoorlichting, een auto waarvan onderdelen ‘gekocht’ konden worden wat resulteerde in de aankoop van een goede tweedehands auto ter plaatse om de kinderen weer naar school te kunnen brengen, vierkante meters moestuin om nieuwe moestuinen aan te leggen bij scholen en in het Township van Pietermaritzburg en als hoogtepunten: het Glazen Huis eind 2012 en de grote fotoveiling van amateurfotografen in samenwerking met stichting BackPicture in 2015.

Het vraagt creativiteit en veel inzet om mensen te verleiden, maar dat moet je ervoor over hebben. Afrikaans koken op evenementen staat vast op de agenda. En in 2018 starten we met iets nieuws: De Pareltjesloop. Een wandeltocht langs de pareltjes in onze mooie gemeente waarbij we samenwerken met twee andere lokale goede doelen voor kinderen.

Hulp uit andere hoek

De kosten van Gezubuso Projects rusten niet enkel op de schouders van de Edamse vrouwen. Zij richten zich voornamelijk op de kinderen van Sunshine House.

De Zuid-Afrikaanse regering geeft een kleine vergoeding voor de pleegzorg en de eigenaar en familie van een Duits bedrijf zorgen voor geld voor de gebouwen, het loon van de pleegmoeders en zaken als de kosten voor elektriciteit en benzine. Wij richten ons op de zorg voor de kinderen in Sunshine House: eten, kleding, medische zorg en scholing.

Controle en toezicht

_MG_9768_72 dpi

Kritisch wordt gekeken naar de besteding van het geld. Bijna elk jaar gaan er een of meerdere vrouwen uit het bestuur met hun partners naar Pietermaritzburg om te zien hoe het gaat. Daar ontmoeten we dan ook vaak onze Duitse collega en de staf van Gezubuso.

 

In 2013 is Juanita helaas plotseling overleden. Haar dochter Janine heeft de besteding en verdeling van onze financiële bijdrage overgenomen. Tussentijds krijgen we van Janine verslagen en financiële overzichten. Bonnetjes worden bewaard en afgetekend en indien mogelijk ingescand en doorgemaild.

Het gaat op zijn Afrikaans, maar het geeft ons voldoende vertrouwen op een juiste besteding.

Stichting

Vanaf 2017 is de groep vrouwen het formele bestuur van Stichting Weeshuis Sunshine House. Met ANBI-status en onafhankelijk. ‘Na tien jaar gaan we een nieuwe fase in: zakelijker, maar met dezelfde passie en verbondenheid met de vrouwen in Zuid-Afrika. Wij willen een concrete bijdrage leveren aan een toekomst voor deze kinderen. Kinderen die anders geen kans zouden hebben op een beter leven. Toevallig is dat in Zuid-Afrika. De directe band maakt het extra reëel.

 

Elk kind heeft toch recht op een eerlijke kans?’